Quran : Intro surah Al-Kahf~

Surah Al Kahf ialah surah yg ke 18 dan ia terletak selepas surah Al Isra.. merupakan surah yang diturunkan sebelum hijrah.. so maknanye.. kat Mekah la yea.. kalau dalam surah2 yang sebelum ini.. basically dia menceritakan tentang perkara yang in the past.. bagaimana orang2 yahudi dan nasrani.. itu dan ini.. begitu begini.. tapi dalam surah Kahf ni pulak dia menceritakan ttg perkara yang berkaitan dgn the future.. mengikut hadis nabi la.. yg psl terjaga dari Dajjal.. (cari sendiri hadis tuh jgn mls2 .. hadis riwayat muslim).. cumenye nk tkankan dkat sini betapa cantiknya TIMELINE quran ini.. ceritakan ttg past (ape yg da berlaku sbgai pengajaran) , future (ape yg akan kita hadapi) dan juga menceritakan present (wat to do ).. bukan macam timeline facebook yang sgt slow and annoying pastuh ceritakan ttg present and the past je..
kalau kita tgk dlm seerah.. ade beberape perkara yg sgt special berlaku kt nabi kita.. dimana kalau sebelum ni.. relevation biasenye akan diturunkan kpd seseorang nabi..  tpi bgi nabi muhammad dia ditravelkan oleh allah.. allah yang nk pilih dia dan mentravelkan dia… then bile sampai masjidil aqsa.. allah honours him dgn dia yang dtg sendiri kpd allah utk menerima relevation instead of revelation yang turun kpd dia..
seolah-olah macam seorang ketua kelas.. yang dipanggil untuk mewakili kelas.. fuyoo dpt jmpe dengan tuhan.. n dpt ambil kertas wahyu utk kawan2 dia yang laen.. n so on… hebat tak dia? haha.. tak tau la analogi ni jadi ke tidak.. mungkin awak semua tak suka menjadi ketua kelas.. dan disuruh cikgu.. muahah..

Image

lihatlah permulaan surah al isra..

“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami.”

di dalam surah al kahfi, ia kembali seperti relevation2 yang laen..

“Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hamba-Nya Al Kitab (Al-Quran) dan Dia tidak mengadakan kebengkokan di dalamnya”

di dalam ayat nih jugak.. allah menyatakan yang menerima kitab , anugerah kecermelangan  , piala emas, mukjizat terbesar  ini adalah “abdihi’ hambanya.. maksudnye ape??
maksudnye yang paling tinggi status manusia dalam dunia ni.. pemenang pingat emas piala dunia tahap gaban yang diberi oleh allah.. adalah mereka yang menjadi hamba kepada allah.. bukan yang lahir dalam keluarga mewah2.. ataupun.. yang dpt beli ape jer yang mereka nak.. or mereka yang kahwin dgn akhwat cantik putri raja.. or even mereka yang dapat tajaan MARA atau JPA.. tapi mereka yang menjadi hamba kepada allah.. itulah status.. manusia yang paling tinggi sekali..

definisi hamba kalau dalam dunia  transformer masa kini.. hamba nih.. mcm plg bwh skali la dlm pyramid society… mcm kuli gitu la.. tpi cantiknya islam.. yang paling tinggi nilah yang hamba.. dan yang paling bawah sekali adalah mereka yang berdegil tak mahu menjadi hamba.. tpi hamba kepada siape?? hamba kepada alllah.. bukan hamba kepada manusia ataupun binatang.. err.. ade ke binatang??

Image

apabila kita kate surah al kahfi dapat menjaga kita drpd dajjal.. erm.. tpi bila awak saya dan kita membaca surah ni.. ada kita rasa ape2 yang laen ke?? ade ke kita rase mcm tiba terpakai baju besi yang dpt menahan drpd fitnah dajjal.. or tiba2 kita dpt detect ke.. ohhh ini fitnah ni.. or sumthing??
so ape kaitan surah ini.. dan 4 kisah yang terdapat dlm surah ni dengan dajjal?? ape kaitan empat kisah ni?? takkan allah bukak satu surah.. cerita A, cerita B, cerita C, dan cerita D then tutup surah.. tak mcm pelik ke?? dan knape dia dinamakan al kahfi.. padahal ade 3 lagi kisah yang laen… npe tak name surah zulqarnain ke?? surah dua kebun ke??

insyallah sama2 nantikan sequel kepada tadabbur surah al kahf ini.. jumaat minggu dpan kot.. klau free.. ngeee…

Dr.G

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: