Quran : tentang Tadabbur

Tadabbur oh tadabbur.. kita selalu dengar perkataan ni (bgi yg slalu dgr la).. so ape bende tadabbur tuh?? tadabbur tuh tafsir ke?? ape beza tadabbur n tafsir?? tafsir ape?? tafsir sendiri eh?? ehhh… kita mane boleh tafsir sendiri.. ini bidaah ni.. sesat?? ke camne.. ^_^

kita boleh jumpa perkataan tadabbur ni bila kita bace quran… tadabbur bukanlah satu perkataan yang pelik dan perkataan yang baru je dicipta.. bukan juge perkataan yang bombastic yang berasal dari planet laen.. jikalaulah.. erm.. jikalaulah kita selalu membaca quran.. rupa-rupanye kita boleh jumpa perkataan tadabbur nih pada ayat ini.. dan beberapa ayat2 yang laen..

Maka apakah mereka tidak mentadabbur Al Quran ataukah hati mereka terkunci?” (47 : 24)

Dalam ayat nih allah tanya dekat kita.. seolah-olahnya allah perli gitu.. kalau tokok tambah sket dgn tone saya.. maybe camni kot.. “Eh.. kau ni.. aku da bagi quran dekat kau.. tak tadabbur quran ke?? abes tuh kau buat mende ngan quran tuh?? duk hias cantik2.. bwk ke hulu hilir ke sana ke mari.. ke sebenarnye hati kau dah terkunci.. huh??”.. begitu sekali  allah tekankan pada hambanye.. tadabbur!! tadabbur!! so kiranye tadabbur nih penting jugak la yea..

so tadabbur nih mende?? kalau bace dlm terjemahan tuh.. ade kate.. menghayati.. ade kate memperhatikan.. so ape??
tadabbur nih berasal dari perkataan “dabara”.. ataupun perkataan yang lebih mudah n familiar lgi.. dubur.. pasti pnah dengar en.. so dabara/dubur nih maksud dia ape??

dubur – punggung so..
dabara – belakang/disebalik

ape yang allah nak cuba sampaikan ni?? apekah engkau tidak melihat  “belakang” quran?? ade ape?? kulit buku quran ke?? bhagian index ke??
tidak sama sekali bila allah sebut belakang quran.. bukan bermaksud semua yang tadi.. belakang quran itu adalah disebalik ayat2 quran itu.. read between the lines.. ape intipati yang kita dapat drpd kisah2 atau pun feel2( (hati) drpd ayat tuh..

pnah dengar titanic tak?? yea kapal Titanic gergasi yang karam dlm north atlantic oceon tuh.. yea yg “you jump i will jump too” itu.. surely everyone does… kenape titanic boleh sink dalam north atlantic ocean?? sbab ape?? sbab dia langgar iceberg?? camne dia boleh langgar iceberg..?? terbaca dlm salah satu 10 intresting facts about titanic is that theres only 37 seconds between the time people on the lookouts to sound the alarm dan people yang dekat bhgian bridge untuk react dgn situasi tuh.. dimana mereka cuba utk port the ship to left..

Image

sangat singkat masanya.. adakah people on the lookouts tidak nampak iceberg itu.. sudah lambat barulah nak bagitahu.. but my theory is.. MAYBE  its not that the lookout does not see the iceberg.. maybe the iceberg seems on the eye it was  so SMALL.. and the reality is.. it was far BIGGER on side beneath the sea which the lookout couldnt see.. ape yang dilihat oleh orang lookout itu hanyalah ape yang nampak di mata mereka.. bukannya ape yang “dabara” atau disebalik lautan itu..
begitulah juga quran ape yang kita lihat hanyalah dakwat2 yang tertulis di kertas sedangkan disebalik ayat2 itu dan maknanya sangat besar even kita tadabbur berjuta2 kali pun boleh.. kalaulah kita tidak dibenarkan tadabbur atau fikir sendiri inti2nya.. kalau mcm tuh quran ade berape ayat?? 6636 ayat?? so kalau para mufassir tafsir satu hari satu ayat.. lepas 6636 hari dah abes da quran.. takde modal da.. tutup da quran.. sodaqallahul azim..  padahal sehinggalah ke hari ini.. setiap kali kita bace quran mesti kita dapat faedah yang baru dari al quran.. feel yang baru.. inilah yang dinamakan tadabbur.. ~ extracting our own feelings + ilmu2 yang kita + kaitkan dgn kehidupan kita + suasana pengalaman kita = tadabbur..~ jadi kita kenalah menyelam dalam lautan ayat2 quran itu betul2.. then we will get it insyallah…
Image
“kemahiran kita mentadabbur akan lebih hebat apabila bertambahnya ilmu (utk knowledge) dan bertambahnya amal (utk feel) ”
selamat mentadabur..🙂

Dr.G

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: