Quran : al kahf – sequel 2

sambung sedikit ayat 1…

 

” dan tidak menjadikan padanya sesuatu yang bengkok (terpesong) ” (kahf :1)

 

 

pada ana ini satu permulaan surah yg sangat cantik la.. seperti juga dlm surah (2:2)..

“Kitab Al-Qur’an ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya);”

yang mana biasanye maklumlah macam orang baru nak start engine.. nk bace buku.. nk pilih buku yg mane.. masuk library byk giler pilihan.. berderet2… manusia ni banyak persoalan2 yang timbul.. kate orang curiosity.. banyak tanye.. ini buku ape ni?? knape nk bace ni?? ape yg ade dlm ni??

lalu allah menutup persoalan2 ini dgn satu ungkapan di awal2 lagi..  yg sgt direct.. menyelesaikan terus persoalan2 yang bermain di fikiran manusia “buku ini tidak ada sebarang syak padanya”.. buku ini bukan macam buku cerita naruto.. yang ade shadow clone.. rasegan ape bagai.. yg sgt BENGKOK  bukan juga spt buku sains dan physics dimana ia hanyalah THEORY semata2 dan berubah2 apabila satu penemuan baru yang dibuat.. bukan juga seperti buku bible yang da version yg ke berapa ntah..  ia adalah satu buku yang EMMMPHH.. SOLID.. inilah REALITY , TIADA KEBENGKOKAN dan inilah ape yg berlaku in the past ,sekarang, dan in the future..

jadi manusia tidak perlu nak bingung2 ttg ape yg diceritakan.. just hayati cerita dan amati ibrahnyer betul2..

Image

okay then.. knape begitu penting untuk allah memelihara kelurusan al quran.. seperti yang kita tahu… tiada syak dan kebengkokan padanya…??
theres must be a catch.. spt yang kita tahu.. quran ini sgt dipelihara.. jgn nak perasan sgt la manusia yang memelihara al quran.. quran ini dipelihara oleh allah sendiri okay.. (hijr : 9)

“Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan Kamilah yang Memelihara dan Menjaganya.”

back to the topic, 3 sebab nye dipelihara al quran adalah spt dlm ayat yang berikutnya.. :

(Bahkan keadaannya) tetap benar lagi menjadi pembimbing yang ‘qayyim’ (berdiri dgn lurus), untuk memberi amaran (kepada orang-orang yang ingkar) dengan azab yang ‘syadid’ (pedih) dari sisi Allah, dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang ‘mukminin’ yang mengerjakan amal-amal soleh.. ” (kahf : 2)

pertamanya adalah untuk ape??

1) menjadi pembimbing yang ‘qayyim’ yang dlm bhasa arab nyer berasal dri perkataan ‘qa ma’ yang bermaksud berdiri.. kalau kita manusia berdiri pakai ape??

pakai kaki en.. apabila ditarik sebelah kaki kita.. we start to lose our balance.. tgk  lah time nk bwat exercise kaki angkat seblah dah terhencut2.. jdi al quran ni bkan sahaja ia sendiri merupakan sumthing yang dipelihara kebedirianya.. or sumthing which been maintains but then die jge bersifat memberi kaki kpd makhluk yang tidak seimbang seperti manusia ni.. ia.. die memberi base kepada kita.. supaya kita boleh berdiri dgn lurus..
sebab ape?

2) sebab kalau kita tidak berdiri dengan betul akan ade angin yang kuat dtg menumbangkan kita jatuh tergolek-golek  di lereng bukit macam filem hindustan.. akan ade azab yang ‘syadid’.. yea.. syadid.. mcm ayat yang biase kita pakai.. perghh… syadid giler ustaz ni…

syadid ni nk express sumthing yang sgt sgt dan sgt pedih.. mmg habes.. naya la kita.. azab yg sgt sakit.. kpd semua manusia.. dan pastinya bende yang pedih ni bukan sahaja berlaku di akhirat sane.. malah berlaku di dunia.. kehilangan harta.. kehilangan ahli keluarga.. even peperangan yang sekrang ni tidak henti2 berlaku.. palestin, syria, bangladesh, dan juga malaysia (29 : 2)..

Image

3) but dont worry… allah setiap kali allah memberikan ancaman.. allah akan menunjukkan jalan keluarnya.. begitulah sifat al quran.. dia tidak hanya menunjukkan benang merah.. die jugak menunjukkan benang putih.. allah memberi guidance kepada kita sangat jelas.. hok ni ikut.. hok nih jgn ikut.. hok nih syurga… hok nih neraka..

so allah ckp.. berita gembira kepada mereka yang ‘mukminin’… orang yang beriman.. tetapi kita masih lgi ingat.. ttg angin yang kuat. tadi.. angin tadi begitu syadid dan kuat giler…  kita tidak cukup dengan menjadi orang yang mukminin fullstop..  kalau menjadi orang mukminin sahaja kita akan ttp diterbangkan angin.. sbab mmg angin tuh kuat giler.. kita kene menjadi orang mukminin yang BERAMAL dengan amalan-amalan yang soleh..  merekalah yang akan mendapat balasan yang baik.. merekalah yang akan dpt berdiri dgn lurus melawan angin2 yang syadid..

to be continued…

-Dr. G –

One thought on “Quran : al kahf – sequel 2

  1. N@n_Pro says:

    Berghh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: